Doğanın lezzeti
Neredeyse her ülkenin kendine has bir yemek kültürü olmasına rağmen, hepsinin ortak bir noktası var: yemeklere otlar, baharatlar ve orman aromaları eklemek onları lezzetli kılıyor! Baharatlar ve otlar birçok mutfakta yiyeceklere lezzet katmak, aromatik bir görünüm sağlamak ve faydalarından yararlanarak yemekleri tamamlamak için sıklıkla kullanılır.
Bazı baharatlar yemeğin lezzetini ön plana çıkarırken, diğerleri tatları dengeler. Otlar genellikle güveçlerde, kızartmalarda, güveçlerde, nispeten uzun pişirme süresi olan çorbalarda, turşularda ve turşu yapımında kullanılır. Lezzetleri diğer malzemelerle iyi birleşir. Bazı otlar öncelikle domuz, kuzu, sığır eti ve sosislerin tadını arttırmak için tatlandırıcı olarak kullanılır. Kurutulmuş yapraklar, sağlığa birçok faydası olan bitki çayı yapmak için de kullanılabilir. Bugün, baharatsız bir yaşam hayal etmek imkansız. Baharatlar lezzeti artırır, yiyeceklerin korunmasına yardımcı olur ve son derece sağlıklı olduklarını kanıtlar. Onlar her zamanmucizevi özellikleri nedeniyle aranan ürünler olmuştur. Türkiye 12.000 bitki çeşidine ev sahipliği yapmaktadır ve aromatik otlar ve baharatlar için inanılmaz bir potansiyele sahiptir. Kurutulmuş kekik ve defne yaprağı ihracatında dünyada lider konumdadır. Medeniyetlerin kesişme noktasında yer alan Türkiye, uzun zamandır baharat ticareti için bir merkez olmuştur. Binlerce yıl boyunca baharat yolunun kalbiydi ve İstanbul’daki Mısır Çarşısı dünyanın en ünlü baharat merkezlerinden biri olarak işlev gördü. Türk halkı yemeklerinde aromatik otları ve baharatları yoğun olarak kullanmaktadır. Kurutulmuş kekik, kurutulmuş nane, defne yaprağı, yenibahar, tarçın, kimyon, sumak ve biber en popüler olanlarıdır.