Türkiye’de Su Ürünleri

Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği, zenginliği ve bereketinin büyük bir kısmı, çevresindeki ve iç sularından kaynaklanmaktadır.

Doğal kaynakları ve son yıllarda kaydedilen teknolojik ilerlemeler, su ürünleri yetiştiriciliğindeki potansiyelinin gelişmesine yardımcı olmuştur. Deniz ürünleri ve tatlı su balıkları 90’dan fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Türkiye alabalık, levrek ve çipura ihracatında dünya lideridir. Türkiye’de bulunan 500 su canlısı türü arasında kum midyesi, istiridye, karides, ahtapot, mavi yengeç ve salyangoz da bulunmaktadır. Türkiye’yi çevreleyen tüm denizlerden taze balık gelmektedir. Ancak Karadeniz, yıllık av miktarının yaklaşık %75’ini oluşturarak önemli ölçüde daha yüksek bir hacim sağlamaktadır. Karadeniz hamsisiy, sardalya, çaça ve istavrit bu bölgede yakalanan başlıca türlerdir. Türkiye şu anda büyük miktarlarda Avrupa levreği, çipura ve gökkuşağı alabalığı üretmektedir. Balık çiftlikleri tatlı su ve denizde ülke geneline yayılmıştır. Ancak, denizde su ürünleri yetiştiriciliği için en uygun koşulları sağlayan Güney Ege kıyıları, en çok çipura ve levrek çiftliğinin bulunduğu yerdir. Yetiştirilen levrek ve çipuralar taze veya dondurulmuş olarak bütün, fileto veya dondurulmuş hazır yemek olarak ihraç edilmektedir. Çiftlikte yetiştirilen gökkuşağı alabalığı da tütsülenebilir. Doğal kaynakları ve teknolojik bilgi birikimiyle Türk balıkçılık endüstrisi ve su ürünleri yetiştiriciliği, bu şifalı gıdayı dünyanın dört bir yanındaki sofralara ulaştırıyor.
Türkiye’de Kanatlı Ürünleri

Dünyanın en kaliteli ırklarından elde edilen yüksek verimli, sağlıklı ve güçlü damızlıklar, Türkiye’nin en gelişmiş modern tesislerinde uzman teknik kadro tarafından özenle yetiştirilmektedir. Yetiştiricilik, hastalıklardan ari ve hijyenik alanlarda, en gelişmiş otomasyon sistemleriyle donatılmış tesislerde gerçekleştirilmektedir. Kümesler kameralar, ısı ve nem sensörleri ve havalandırma sistemleri aracılığıyla 7/24 yakından izlenmektedir. Aynı zamanda, 1970’lerde yumurta üretimine başlayan Türkiye, yumurta üretim altyapısının kalitesini sürekli geliştirerek dünyanın ilk on yumurta üreticisinden biri haline gelmiştir. Türk yumurta sektörü sürdürülebilir yapısıyla hem Türk tüketicisinin hayvansal protein ihtiyacını karşılamakta hem de çeşitli ülkelere ihracat yaparak küresel gıda pazarına katkıda bulunmaktadır.

Yumurta üreticileri hem yerel hem de ulusal düzeyde güçlü, kendi hak ve çıkarlarını koruyan ve Türk kanatlı sektörüne öncülük eden bir derneğe sahiptir. Türkiye, sağlıklı sürülerden güvenli yumurta üretme konusunda önemli bir avantaja sahiptir.

ŞİRKETLER