Konserve Lezzetlerin Tarihçesi

Türkiye’de meyve ve sebze işleme sanayi 1900’lü yılların başında kurulmuş ve planlı kalkınma döneminde önemli gelişmeler göstermiştir.

Sektör ağırlıklı olarak turşu, geçici sebze konservesi ve konserve meyve ve sebze üretiminden oluşmaktadır. Konserve üretim tesisleri, sektörün ihtiyaç duyduğu hammaddelerin daha bol ve kaliteli olması nedeniyle sayı ve kapasite olarak Ege ve Marmara bölgelerinde yoğunlaşmıştır.
Türkiye’den Lezzetler

Türkiye’den ihraç edilen meyve ve sebzelerin üçte birini konserve ürünler oluşturmaktadır. 2019 yılı verilerine göre 542 milyon dolarlık ihracatla dünya pazarındaki yerini almıştır. Toplam ihracatının yaklaşık %25’i Irak’a, %50’si ise Almanya, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan ve İtalya’ya yapılmıştır. Geri kalan ihracat ise şu şekilde bölünmüştürn 141 ülke. Konserve ürünlerde öne çıkan sektörler domates salçası ve turşu sektörleridir.

Depolama yöntemlerinin en iyileri artık küresel ticarette önemli bir paya sahip olmamızı sağladı. Türkiye, 161 milyon dolar değerindeki domates salçası ihracatında %5,5’lik pay ile dünyada 6. sırada yer almaktadır. Ayrıca 104 ülkeye 85 milyon dolar değerinde salatalık ve kornişon turşu ihraç ediyoruz.

ŞİRKETLER